flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Виконання покарання у виді штрафу

12 березня 2022, 13:08

 

Одним з видів кримінальних покарань, виконання якого покладено на уповноважені органи з питань пробації, є покарання у виді штрафу.

 

Штраф – це грошове стягнення, що накладається судом у випадках і у розмірі, встановлених в особливій частині Кримінального кодексу України. Судове рішення про призначення покарання у виді штрафу направляється  для виконання до органу пробації.

25 травня набув чинності наказ Міністерства юстиції України від 27 квітня 2018 року № 1301/5, яким затверджено Порядок виконання уповноваженими органами з питань пробації судових рішень про призначення покарання у виді штрафу.

У Порядку визначено, що при виконанні судового рішення на орган пробації покладаються облік засуджених, контроль за строками сплати штрафу засудженими та внесення до суду подань стосовно засуджених, які порушують строки сплати штрафу або ухиляються від сплати штрафу.

Виконання судових рішень здійснюється за місцем проживання засудженого.

У день отримання судового рішення засудженому за адресою, зазначеною у судовому рішенні, надсилається повідомлення.

 Засуджений зобов’язаний сплатити штраф у місячний строк після набрання судовим рішенням законної сили і повідомити про це орган пробації шляхом пред’явлення документа про сплату штрафу.

У документі про сплату штрафу мають міститися реквізити, які звіряються з реквізитами для сплати штрафу за кримінальними провадженнями (справами), що розміщені на офіційних веб-сайтах місцевих загальних судів.

Якщо засуджений не з’явився до органу пробації та не підтвердив сплату штрафу шляхом пред’явлення документа після закінчення місячного строку від набрання судовим рішенням законної сили, орган пробації на підставі ч.3 ст. 26 Кримінально-виконавчого кодексу України надсилає подання до суду, який виніс судове рішення, для вирішення питання про розстрочку виплати несплаченої суми штрафу або заміну несплаченої суми штрафу покаранням у виді громадських, виправних робіт або позбавлення волі відповідно до закону.

У разі несплати засудженим чергового платежу під час призначення штрафу з розстрочкою виплати суд через місяць після закінчення строку виплати чергового платежу за поданням кримінально-виконавчої інспекції (органу пробації) на підставі ч.4 ст. 26 кримінально-виконавчого кодексу України замінює несплачену суму штрафу покаранням у виді громадських, виправних робіт або позбавлення волі відповідно до закону.

Додатково повідомляємо, що протягом 2021 року засудженими особами, які перебували на обліках у відділах пробації Дніпропетровської області та яким призначено покарання у виді штрафу сплачено грошові кошти у дохід держави на суму 1 886 058 гривень.

 

Саксаганський районний відділ

філії ДУ «Центр пробації»

у Дніпропетровській області