flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги присяжних!

02 вересня 2020, 16:44

Відповідно до абз. 15 ч. 1 ст. 1, пп. «ґ» п. 1 ч. 1 ст. 3 Закону України «Про запобігання корупції» до осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, належать присяжні (під час виконання ними обов’язків у суді), тобто набувають статусу суб’єкта декларування.

Статтею 45 Закону України «Про запобігання корупції» передбачено, що особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, зобов’язані щорічно до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства декларацію за минулий рік за формою, що визначається Національним агентством.

Згідно з ч. 2 ст. 49 Закону України «Про запобігання корупції» державні органи, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування, а також юридичні особи публічного права зобов’язані перевіряти факт подання суб’єктами декларування, які в них працюють (працювали або входять чи входили до складу утвореної в органі конкурсної комісії, до складу Громадської ради доброчесності), відповідно до Закону декларацій та повідомляти Національне агентство про випадки неподання чи несвоєчасного подання таких декларацій у визначеному ним порядку.

Положенням про апарат Саксаганського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області, яке затверджене рішенням зборів суддів № 3 від 04 липня 2019 року передбачено, що апарат суду забезпечує перевірку факту подання декларацій суб’єктами декларування та інформування Національного агентства з питань запобігання корупції факту неподання чи несвоєчасного подання декларацій суб’єктами декларування відповідно до вимог Закону України «Про запобігання корупції».

Крім того, слід зазначити, що  згідно з ч. 2 ст. 45 Закону особи, зазначені у п. 1 ч. 1 ст. Закону, які припиняють діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, подають декларацію за період, не охоплений раніше поданими деклараціями.

Особи,  які припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування зобов’язані наступного року після припинення діяльності подавати в установленому частиною першої цієї статті порядку декларацію за минулий рік.

З огляду на зазначене, присяжні подають декларацію «перед звільненням» не пізніше двадцяти робочих днів з дня вибуття зі списків присяжних.

Крім того, присяжні наступного року після вибуття зі списків присяжних зобов’язані подати декларацію «після звільнення» до 1 квітня.

 

Прес-служба суду